21427 – vrijdag

De vrijdag na Hemelvaartsdag is zoals gewoonlijk een verplichte vakantiedag bij ons op kantoor. Een extra dag om in de tuin te werken. En geschikt om de laatste aflevering van de podcast Revolusi te beluisteren.

Begin december 1947 gaat het Amerikaanse marineschip uss Renville in de baai van Jakarta voor anker. De Amerikanen zijn aan zet in opdracht van de Verenigde Naties! Kan het akkoord van Linggajati nieuw leven worden ingeblazen? Dat is de vraag.

Hierna besluit ik toch maar om het gelijknamige boek te bestellen. Ik heb gemerkt dat mijn kennis van dit gedeelte van onze geschiedenis nog wel wat bijgespijkerd kan worden, en als het boek net zo informatief en onderhoudend is als de podcast komt het wel goed.

Voor mijn studie cultuurgeschiedenis was ik in de vroege ochtend al begonnen met een readertekst over de briefcultuur in de Gouden Eeuw. De tekst concentreerde zich op brieven die bestemd waren voor Nederlanders overzee in de koloniale gebieden. Die werden normaal gesproken meegegeven met de schepen die over en weer voeren. Regelmatig werd zo’n schip gekaapt door de Engelsen en zodoende zijn veel brieven niet aangekomen maar opgeslagen in Engelse archieven waar ze nu dankbaar onderwerp van studie zijn. In de readertekst wordt onder andere ingegaan op handschriftanalyse, briefindeling, tekstinhoud, en de sociale context van de briefschrijver. Erg interessante materie.

Genesis 37

Jozef wordt door zijn broers verkocht

We gaan weer verder met Jakob en zijn zonen. De op een na jongste zoon van Jakob was Jozef. Zijn moeder was Rachel, die onderweg naar Betel gestorven was tijdens de bevalling van Benjamin. Jakob, ook regelmatig Israël genoemd (Hij die met God gevochten heeft) hield meer van Jozef dan van zijn andere zonen. Dat zet natuurlijk kwaad bloed. Zeker als Jozef regelmatig verteld over de dromen die hij heeft waarin het voor de anderen lijkt alsof zij onderdanig aan hem moeten zijn:

‘Moeten jullie nu eens horen wat ik heb gedroomd’, zei hij. ‘We waren op het land schoven aan het binden, en toen kwam mijn schoof overeind en bleef rechtop staan. En jullie schoven gingen om die van mij heen staan en bogen daarvoor’.

Of:

‘Ik heb alweer een droom gehad,’ zei hij. ‘Nu bogen de zon, de maan en elf sterren zich voor mij neer.’

Op een dag verzoekt Jakob dat Jozef zijn broers gaat opzoeken die bij Sichem de kudden lieten grazen. Laat ik nu denken dat Jakob met zijn familie overhaast uit Sichem vertrokken is (zie Genesis 35). Maar misschien speelt dit verhaal zich wel eerder af. Hoe dan ook, wanneer zijn broers Jozef zien naderen zijn ze van plan om hem te doden. Ruben, een van de zoons ziet dat echter niet zitten, en haalt hen over om Jozef in een put te gooien en achter te laten. 

Als later een karavaan Ismaëlieten voorbij komt, besluiten de zonen van Jakob om Jozef te verkopen als slaaf. Ze komen een prijs overeen van twintig sjekel en Jozef verdwijnt met de karavaan richting Egypte waar hij uiteindelijk doorverkocht wordt aan Potifar, een hoveling van de farao. Het bovenkleed dat Jozef droeg en dat zijn broers al van hem hadden afgenomen toen ze hem in de put gooiden smeren ze in met bloed van een vers geslacht bokje. Zo weten ze hun vader te overtuigen dat Jozef gegrepen is door een roofdier.

Jozef wordt door zijn broers verkocht (1855), Konstantin Flavitsky (1830–1866)

Omdat ik tijdens de studie Algemene cultuurwetenschappen regelmatig merk dat enige bijbelkennis wel handig is, ben ik maar weer eens met dit ‘boek der boeken’ begonnen.


Geef een reactie