20220225 – vrijdag

Het conflict in Oekraïne

Op kantoor is de Russische inval in Oekraïne het onderwerp van gesprek. We hebben vestigingen in beide landen en ook in de omringende landen. Dat maakt het tot een complexe situatie. Bovendien verblijven er ook een aantal Russische collega’s in Nederland. Gaan zij problemen krijgen met hun huidige visum als de sancties uitgebreid worden? En hoe staan zij zelf in dit conflict?

Juist deze week, voordat Rusland met de militaire acties in Oekraïne begon, kregen we toestemming om een bezoek te plannen aan onze vestiging in Cluj-Napoca in Roemenië. Na twee jaar kan ik eindelijk weer eens mijn team in levende lijve ontmoeten. De reis was snel geboekt. Met de huidige ontwikkelingen in Oekraïne hoeft dat nog geen probleem te zijn, maar ik volg wel met meer dan normale belangstellingen de laatste ontwikkelingen. Roemenië deelt tenslotte een grens met Oekraïne en de eerste vluchtelingen stromen al het land binnen. Of er ook gemobiliseerd gaat worden is me niet duidelijk en lijkt ook wat voorbarig. Je weet het echter maar nooit. Tenslotte heeft Roemenië eerder een communistisch bewind gehad en ik geloof niet dat de meerderheid van de bevolking daar positief op terugkijkt en opnieuw wil ervaren.

Genesis 29

Jakob en Rachel bij de put

Na zijn droom vervolgt Jakob de reis naar het land van zijn vader en moeder waar hij hoopt een huwbare vrouw te vinden. Bij een waterput aangekomen treft hij een groep herders met hun schapen. Het blijkt dat zij uit Charan komen, de plek die Jakob als einddoel heeft. Op de vraag of zij bekend zijn met Laban, de broer van zijn moeder Rebekka antwoorden ze bevestigend. Niet lang daarna ziet hij een herderin naderen, toevalligerwijs is het Rachel, de dochter van Laban. Zijn nicht dus. 

Jakob rolt de steen van de put zodat het vee van zijn oom kan drinken en kust onderwijl Rachel van blijdschap waarbij hem de tranen over de wangen rollen. Rachel rent hierop zo snel als ze kan naar haar vader om hem te vertellen dat de zoon van zijn zus bij de put is. Laban op zijn beurt rent weer naar de put om Jakob te omhelzen, waarna ze samen naar het huis van Laban gaan, waar Jakob zijn hele geschiedenis vertelt.

Jakob en Rachel bij de put (1829), Friedrich Wilhelm Muller Kirchditmold (1801–1889)

Omdat ik tijdens de studie Algemene cultuurwetenschappen regelmatig merk dat enige bijbelkennis wel handig is, ben ik maar weer eens met dit ‘boek der boeken’ begonnen.

Geef een reactie