Vrijdag, 28 januari 2022

Planningperikelen

Halve dag thuis gewerkt en halve dag vrijgenomen om te studeren. Op het werk gingen we deze week door een verwarrende periode omdat een groot project aan het begin van de week op hold werd gezet en een aantal dagen later werd bevestigd dat we alsnog door konden gaan. Niet erg goed voor de motivatie van de betrokken projectmedewerkers. Met de studie gaat het volgens plan. Op dit moment ben ik alle aantekeningen en samenvattingen aan het doornemen en ordenen. Voornamelijk veel leeswerkt. De stof zit er redelijk in voor mijn gevoel. Dit weekend ga ik enkele proeftentamens maken om te zien waar de zwakke plekken zitten zodat ik daar wat extra aandacht aan kan geven. Op woensdagavond staat het tentamen gepland.

Genesis 26

Abimelech ziet Isaak Rebekka liefkozen

Net als Abraham eerder wordt ook Isaak gedwongen te verhuizen naar een andere plek vanwege een hongersnood. Op voorspraak van God kiest hij ervoor zich te vestigen in Gerar, de stad van Abimelech, koning van de Filistijnen. Deze Abimelech kennen we al van eerdere hoofdstukken waar hij Sara, de vrouw van Abraham tot zich nam omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat ze de zuster van Abraham was. Het had hem en zijn volk bijna het leven gekost. Nu komt het niet zover. Op een dag ziet hij hoe Isaak en Rebekka elkaar liefkozen terwijl ook nu iedereen dacht dat ze broer en zus waren, want Isaak had dat met dezelfde reden verteld als zijn vader. Namelijk dat hij bang was vermoord te worden als bekend zou worden dat Rebekka zijn vrouw was en iemand anders haar tot vrouw zou willen nemen vanwege haar schoonheid.

Abimelech is kwaad op Isaak nu hij ontdekt dat ze met elkaar gehuwd zijn. Stel dat hijzelf of iemand van zijn volk Rebekka tot vrouw had willen nemen, dan had opnieuw Gods toorn over hen afgeroepen kunnen worden. Ze sluiten een eed om die van Abimelech met Abraham verder te bestendigen. 

Abimelech ziet Isaak Rebekka liefkozen — Prent uit een reeks van 52 prenten naar schilderingen in de Loggia van Rafaël in het Vaticaan (1615), Orazio Borgianni (1574–1616)

Omdat ik tijdens de studie Algemene cultuurwetenschappen regelmatig merk dat enige bijbelkennis wel handig is, ben ik maar weer eens met dit ‘boek der boeken’ begonnen.

Geef een reactie