Het lukt me niet om op 6 uur op te staan deze vakantie. Er zit meer moeheid in mijn lijf dan ik misschien wil toegeven want ook overdag komt er niet echt veel uit mijn handen. De wilde opruimplannen buiten hebben we noodgedwongen een beetje moeten bijstellen. Er staat een kleine container buiten voor puin maar die wordt voorlopig nog niet opgehaald.
De ochtend daarom gebruikt voor de normale vakantieroutine. Eerst de rapportage voor het werk en vervolgens verder met de studie. Het hoofdstuk ‘Kerk en religie’ in het confessionele tijdperk geschreven door Peter van Rooden heb ik eindelijk helemaal doorgenomen en samengevat. De kern van het betoog is dat na de Reformatie er vergaande overeenkomsten waren in kerkelijke en politieke strategieën tussen katholieken en protestanten in hun onderlinge strijd.
Omdat we later op de middag richting Papendal moesten voor Inge’s boosterprik besloot ik vooraf een rondje te gaan hardlopen. De sportschool is helaas dicht en daarom schiet het zwemmen en binnen trainen er nu bij in. Gelukkig kon ik tussen de buien door 6 kilometer in redelijk tempo afwerken.
Bij Papendal was het druk en ik was even bang dat ik een hele poos op de parkeerplaats zou moeten wachten voordat Inge klaar zou zijn. Dat viel alleszins mee. Voor ik het doorhad stond ze al weer buiten en konden we weer naar huis waar we verder niet veel meer deden dan op ons gemak de voorbereidingen treffen voor het avondeten.
Later op de avond begon Inge wat last te krijgen van haar boosterprik. Voornamelijk een stijve arm en schouder, en een lichte hoofdpijn. Ze besloot op tijd naar bed te gaan. Ik stond in dubio. Een paar uurtjes studeren, of gewoon wat lezen. Ik koos voor het laatste en ben verder gegaan in De zwijger, de biografie van Willem van Oranje door René van Stipriaan.
Karel V is overleden, en zijn zoon Filips II die hem heeft opgevolgd is teruggekeerd naar Spanje. De nieuwe landvoogdes Margaretha van Parma zit in Brussel. Binnen deze nieuwe verhoudingen gaat Willem aan de slag om toestemming te verkrijgen voor een tweede huwelijk nadat zijn eerste vrouw Anna van Buren was komen te overlijden. Ditmaal heeft Willem zijn oog laten vallen op de jonge Anna van Saksen. Voornaamste reden: zich introuwen in hogere adellijke kringen, of zoals Van Stipriaan het beschrijft:
Het hogere doel was overduidelijk niet een aantrekkelijke vrouw, maar een connectie met twee van de machtigste huizen van Duitsland: Saksen en Hessen, diep in het Heilige Roomse Rijk, en ver buiten het bereik van Filips II.
blz.169