Gaat er iets veranderen bij de opleiding Cultuurwetenschappen aan de OU?
Om contact te onderhouden met studenten die dezelfde modules volgen aan de OU als waar ik me voor heb ingeschreven ga ik bijna dagelijks naar het discussieforum om te lezen waarover er zoal gediscussieerd wordt. Logischerwijs beperkt dat zich voornamelijk tot het onderwerp van de betreffende module en daaraan verwante zaken zoals de voorbereiding voor een tentamen of de organisatie rondom een studiedag.
Er is echter ook een groep studenten OU Cultuurwetenschappen actief op het Discord platform. Niet lang geleden kreeg ik daarvoor een uitnodiging. De opzet van de diverse chatkanalen is qua indeling gelijkgetrokken met die van de opleiding zelf, maar daarnaast zijn er ook kanalen met voor zichzelf sprekende namen als ‘welkom’, ‘voorstellen’ en ‘gekeuvel’.
In die laatste kwam onlangs een terloopse gemaakte opmerking voorbij dat de propedeuse per 1 september 2022 een geheel andere invulling krijgt. Dat zorgde natuurlijk meteen voor een hoop onrust binnen de Discord-gemeenschap en de geruchtenmachine ging navenant op volle toeren draaien wat allemaal niet hielp om de gemoederen te bedaren.
Nu enkele weken later komt er beetje bij beetje meer informatie naar buiten. Helaas nog steeds niet via de officiƫle kanalen. Het zijn vooral de docenten die wat ze zelf te weten zijn gekomen doorgeven tijdens studiebijeenkomsten. Wat leidt tot een gefragmenteerd beeld van wat ons te wachten staat en waar speculatie nog steeds de overhand heeft.
Deze avond verscheen de volgende update van een medestudent, ook weer opgetekend tijdens een studiebijeenkomst:
Het zit als volgt: het ministerie bepaalt eens in de zoveel jaar de koers die een universiteit moet volgen, de opdracht die ze krijgt. Vijf jaar geleden was die opdracht dat de OU moest aansluiten op en voorzien in de behoefte van studenten die een volledige bachelor of master wilden volgen (de 2e kans studenten). Vandaar dat het nu erg gericht is op een hele bachelor. De nieuwe eis vanuit de overheid is dat de OU moet aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen. Naast deze eis speelt voor de OU ook mee dat er een terugloop in het aantal studenten is en hopen ze met deze nieuwe opzet meer studenten te krijgen die bijvoorbeeld werken.
Concreet betekent dit dat de propedeuse met ingang van volgend jaar wordt opgedeeld in vier ‘richtingen’ die dus overeenkomsten hebben met maatschappelijke thema’s. Als ik het me goed herinner is het als volgt: 1. inclusiviteit en diversiteit (gender, kolonialisme, BLM); 2. gezondheid (geschiedenis daarvan o.a.); 3. media en cultuur; 4. nog iets met techniek. Die vier thema’s worden aangeboden in blokken van elk 15EC. De inleidingen in de (kunst)geschiedenis / letterkunde / filosofie verdwijnen dus komend studiejaar evenals de richtingen voor de bachelor. Vanaf studiejaar 2023/2024 verandert er ook een hoop voor de 2e jaars vakken en het jaar daarop voor de 3e jaars vakken.
Opnieuw leidt het tot veel vragen op het Discord-forum. Tegelijkertijd worden de contouren van de geschetste verandering en het waarom erachter wel iets duidelijker. De belangrijkste vraag is natuurlijk waarom de OU zo lang wacht met het naar buiten brengen van informatie om zo’n ingrijpende verandering te managen. Tijdige en heldere communicatie is de sleutel voor beter begrip en acceptatie. In de nieuwsbrieven van deze week werd er niet over gerept en ook op de website van de OU is niets te vinden. Vreemd.