Afgezien van een aantal momenten dat ik even voor een (half) dagje op kantoor moest zijn werk ik nu al meer dan een jaar vanuit huis. Dat gaat waarschijnlijk in de komende weken geleidelijk aan veranderen. Hoewel het thuiswerken mij in principe goed bevalt ben ik blij dat het binnenkort een keuze wordt en geen verplichting meer is. Vandaag, nadat ik gister mijn eerste coronaprik had gehad moest ik op kantoor zijn voor een projectbijeenkomst en kreeg ik tevens een ander kantoor toegewezen. Als onderdeel van de ‘return to office-policy’ is men volop bezig de inrichting en verdeling van de kantoren aan te passen. Voor mij betekent het een verhuizing van de binnen- naar de buitenring. Oftewel, een kamer met ramen die uitkijken op de inspirerende omgeving van het industrieterrein waar ons bedrijf gevestigd is. Ik ben er blij mee.
Cultuurwetenschappen:
Als kind kreeg ik ooit voor mijn verjaardag of sinterklaas een bouwpakket als cadeau. Het was een kasteel zoals ik me een kasteel altijd had voorgesteld (en nog steeds trouwens): machtige torens op de hoeken en daartussen hoge muren met kleine vensters en slechts één toegangspoort. De bedoeling was om het kasteel steentje voor steentje op te bouwen met kartonnen strips als metselwerk en lijm om het allemaal bij elkaar te houden. Alleen al de bouwtekening bezorgde me hoofdpijn. Priegelwerk in het kwadraat. Slechts met behulp van mijn vader (in zijn dagelijks werkzaam leven uitvoerder op de bouw) lukte het me een begin te maken. Of ik het ooit heb afgekregen kan ik me niet meer herinneren.
Ik was dit alles vergeten totdat ik het object ter bestudering voor vandaag onder ogen kreeg. Castel del Monte nabij Andria in Apulië. Dat was ‘m volgens mij. Of toch op z’n minst gebaseerd op dit kasteel gebouwd in opdracht van keizer Frederik II. Wat tegenviel is dat het nooit gediend heeft als een echt kasteel waar vele gevechten hebben plaatsgevonden en lange belegeringen de dikke muren niet konden breken. Waarschijnlijk is het een jachtslot geweest. Er zijn geen bewijzen dat Frederik er ooit een nachtje heeft doorgebracht. Dat was wel anders voor zijn drie kleinzonen. Na de dood van Frederik liet Karel van Anjou ze er in volledige afzondering opsluiten.