Cultuurwetenschappen:
Verder met paragraaf 4 ‘De kerk als afbeelding van het Hemelse Jeruzalem’ in hoofdstuk 6 ‘Kopie en navolging in het middeleeuwse bouwen’ uit Manieren van kijken. Een mooi onderdeel in deze paragraaf vond ik de uitleg dat bepaalde kenmerken van middeleeuwse kerkelijke architectuur elementen bevatten die typerend zijn voor het stadsbeeld uit dezelfde periode waarin het kerkgebouw tot stand kwam. Bijvoorbeeld:
Het vroegchristelijke kerkgebouw is in die zienswijze een afspiegeling van het basisidee van een laatantieke stad: je betreedt de kerk door het portaal – de stadspoort – en komt in de middenbeuk – de hoofdstraat – met overdekte colonnades aan weerszijden. Op weg naar het altaar passeer je het transept – de tweede hoofdstraat, die noord-zuid loopt – en bereikt uiteindelijk het allerheiligste, aangegeven met een triomfboog met zuilenstellingen – het centrale deel van de stad, met forum en basilica.
blz. 174, Manieren van kijken
Lezen — Fictie:
Wolf Hall, Hilary Mantel (blz. 147–161): Een nieuwe zomer met een nieuwe uitbraak van pest teistert Londen. Ook het gezin van Thomas Cromwell wordt (opnieuw) niet gespaard. Eerder deze week had ik het met een collega over de kunst van herinneren dat door de Grieken werd toegepast bij het houden van redevoeringen zonder aantekeningen op papier. Ik had beloofd het nog even op te zoeken, maar vandaag kwam ik het tegen aan het eind van hoofdstuk ‘Make or Mar’. Altijd leuk, dit soort toevalligheden.