21061 – woensdag

Voor mijn werk zit ik veel in online vergaderingen (ook al voor de pandemie uitbrak en dit een normale manier van elkaar ontmoeten werd) en vaak wordt er dan aan het eind van een onderwerp op de agenda wat extra tijd ingeruimd voor vragen of opmerkingen. Die zijn er meestal niet. Ook niet toen we nog bij elkaar in een vergaderruimte zaten. Vergelijk dat eens met de reactiemogelijkheid onder artikelen op internet of social media. Afhankelijk natuurlijk van wie het geschreven heeft of de aard van het onderwerp ontstaat er in veel gevallen een oneindige stroom reacties die slechts zelden een waardevolle aanvulling vormen op het geschrevene. Reageren om het reageren. Zonder echt in te gaan of open te staan voor de boodschap van het artikel. Als men al de moeite nam om het te lezen… => Ik heb het stuk niet gelezen, maar ik wil er wél graag iets over zeggen – door Japke-d. Bouma in nrc.

Cultuurwetenschappen:
Voor Inleiding kunstgeschiedenis 1 hadden we al de eerste twee paragrafen moeten bestuderen van hoofdstuk 6 ‘Kopie en navolging in het middeleeuwse bouwen’ uit Manieren van kijken. Deze week is het de bedoeling de resterende paragrafen te bestuderen. Vandaag ben ik begonnen aan paragraaf 3 ‘Aken en Jeruzalem als ideale voorbeelden’. Wat uit deze paragraaf blijkt is dat kopie en navolging in de allerbreedste zin geduid moet worden. Wij zijn misschien geneigd te denken dat de vergelijkbare uiterlijke kenmerken of inrichting van het interieur bepalend is om als kopie gezien te worden, maar ook zaken als maatverhouding of zelfs de naamgeving kan een rol spelen als het om navolging gaat:

Zo kunnen enkele belangrijke conclusies worden getrokken. Ten eerste, dat totale gelijkenis niet werd gerealiseerd. Ten tweede, dat ‘gelijkenis’, en daarmee het begrip ‘kopie’, niet alleen in visuele termen moet worden gezien: minstens zo belangrijk zijn minder in het oog lopende aspecten als maat en getal, naam en patroonheilige. De architecturale vorm biedt slechts zicht op één aspect van het verschijnsel navolging.

blz. 171-172, Manieren van kijken

Lezen — Fictie: 
Wolf Hall, Hilary Mantel (blz. 125–147): De pogingen om het huwelijk van Hendrik VIII te laten ontbinden met Catharine van Aragon zijn vooralsnog niet succesvol. Er wordt een vergadering in Londen georganiseerd om aan alle onduidelijkheid een einde te maken. Het lot van kardinaal Wolsey hangt af van de uitslag. Thomas maakt zich zorgen.


Geef een reactie