21058 – zondag

Een grappige anekdote met betrekking tot het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius is dat er tot ver in de middeleeuwen sprake was van een persoonsverwisseling. Men dacht dat het hier de eerste christelijke keizer Constantijn de Grote (circa 280-337, keizer 306-337) betrof vanwege het ‘zegende gebaar’ dat gezien werd in de uitgestrekte rechterarm. Onderzoek door middel van vergelijkingen met portretten van heersers op munten uit de Romeinse tijd wees echter uit dat het hier gaat om Marcus Aurelius (121-180, keizer 161-180). De persoonsverwisseling heeft ervoor gezorgd dat het beeld niet werd vernietigd in een smeltover wat het lot was van de meeste bronzen beelden uit de oudheid.

Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, na 162 – maker onbekend
brons, verguld, h. 4,24 m, l. 3,87 m

Lezen — Fictie: 
Wolf Hall, Hilary Mantel (blz. 33–66): Nadat we kennisgemaakt hebben met het plaatsje Putney in 1500 waar Thomas Cromwell zijn gewelddadige vader ontvlucht door de oversteek naar het Europese vasteland te maken, nemen we een sprong naar 1527 waar we Thomas opnieuw terugzien, nu als adviseur van kardinaal Wolsey. Deze laatste was een invloedrijk man aan het koninklijk hof, waar koning Hendrik VIII zich liever bezighield met de jacht (op dieren en vrouwen, zo vermeld wikipedia) dan met staatszaken. Hendrik VIII is getrouwd met Catharina van Aragon die eerder getrouwd was geweest met de oudere broer van Hendrik die echter vroegtijdig kwam te overlijden aan een infectieziekte. Omdat het Catharina niet lukt een gezonde zoon het leven te geven, maar slechts een dochter, wil Hendrik het huwelijk laten ontbinden. En dat bezorgt Wolsey, en indirect Cromwell veel hoofdbrekens.

Hardlopen – 5,5 km: 
Doordeweeks was het er weer niet van gekomen. Voornamelijk vanwege de lange werkdagen en het slechte weer. Hier regende het tenminste zowat onafgebroken de afgelopen week. Deze namiddag klaarde het dan eindelijk op en greep ik de gelegenheid om er even tussenuit te rennen.


Geef een reactie