Cultuurwetenschappen:
Opnieuw een fries te bestuderen vandaag. Nu van het mausoleum van Halikarnassos. Gister deelde ik de definitie van ‘fries’ zoals die te vinden is op wikipedia. De definitie in de verklarende woordenlijst die bij de cursus hoort is degene die wij geacht worden te leren en is geheel anders van opzet:
fries: bij een tempel de, meestal gebeeldhouwde, rand boven de > architraaf; in de > Dorische orde verdeeld in > trigliefen en > metopen, in de > Ionische orde een doorlopende band van figuren [dl. 1, nr. 1; dl. 2, afb. 10.3, 10.13, 10.14]. Ook gebruikt bij bijvoorbeeld > altaren en mausolea [dl. 1, nr. 2].
De vetgedrukte woorden in de uitleg bij het begrip ‘fries’ zijn ook begrippen die we moeten kennen, dus voor je het weet begin je met het opzoeken van een nieuw begrip en eindig je met een lange lijst. Dat maakt dat de voortgang van het studeren af en toe wat langzamer gaat dan vooraf ingeschat.
Op het fries, dat rondom de vier zijden van het mausoleum was aangebracht, is de expeditie te zien van de Grieken tegen de Amazonen. Er zijn verschillen in stijl en afwerking zichtbaar die waarschijnlijk verband houden met het feit dat volgens de overlevering vier beeldhouwers ieder voor een zijde verantwoordelijk was.
Wat duidelijk opvalt in vergelijking met het Parthenonfries van gister is de levendige dynamiek van de uitgebeelde figuren. Oorspronkelijk was de vlakke achtergrond blauw gekleurd en waren de figuren ook beschilderd. Verder was er brons gebruikt om uitstekende gedeelten te accentueren.