Het eerste artikel dat ik lees op de site van de Maand van de Geschiedenis geeft iets meer achtergrond over het gekozen thema Oost/West. De ondertitel luidt: Van kruistochten tot slavenhandel en van Koude Oorlog tot globalisering. Een erg breed thema dus, dat bijna haaks staat op de beginzin: De wereld wordt steeds kleiner.
Ik heb dat altijd een vreemde opvatting gevonden. Hoe sneller je ergens geografisch naar toe kunt reizen heeft wat mij betreft weinig te maken met het feit dat het daardoor lijkt dat het totale geografische oppervlak kleiner wordt. Eerder het tegendeel. Door de mogelijkheid om je op een makkelijke manier (hoewel, door coronarestricties is dat lang niet meer zo vanzelfsprekend) naar het andere eind van de wereld te kunnen verplaatsen, krijg je een veel beter ide van hoe wijds en gevarieerd onze wereld is. Het opent perspectieven die anders verborgen zouden zijn gebleven.
De wereld wordt steeds groter. En als het groter wordt, wordt het vaak ook complexer en moeilijker om te bevatten. Het betekent dat bepaalde standpunten of (voor)oordelen opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden om te zien hoe houdbaar ze nog zijn nu het blikveld is verruimd. Tenminste, als men daartoe de moeite neemt of het op z’n minst ziet als een voorwaarde tot beter begrip van die wereld waar we met z’n allen deel van uitmaken.
In het artikel wordt aangegeven dat het niet zo vanzelfsprekend is dat deze toegenomen globaliteit uitmondt in meer begrip voor elkaar. We zien eerder het tegendeel:
Steeds vaker en luider klinkt de roep om eigen volk eerst en het sluiten van de landsgrenzen voor immigranten. Met de opkomst en bloei van een anti-Europees sentiment en anti-immigratiepartijen is het nationalisme terug van nooit echt weggeweest.
Een zorgelijke ontwikkeling wat mij betreft en ik ben benieuwd hoe er in de vele artikelen die op de site bij het Oost/West thema behoren verder op ingegaan wordt, want uiteindelijk is dat de specifieke invulling die zij aan dit thema gegeven hebben:
Denken in ‘wij’ en ‘zij’, in ‘hier’ en ‘daar’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit typisch iets van nu? In oktober 2020 neemt de Maand van de Geschiedenis je mee op wereldreis om die vraag te beantwoorden.
Ik wens ons allen een behouden vaart.
~ ~ ~
In oktober schrijf ik regelmatig een blogpost naar aanleiding van de artikelen op de site van de Maand van de Geschiedenis rond het thema van 2020: Oost/West.