Vandaag is het 1 oktober en dat betekent de start van de Maand van de Geschiedenis. De afgelopen jaar is het, hoe vreemd dat ook moge klinken uit de mond van iemand die toch volop geïnteresseerd is in geschiedenis, meestal aan me voorbij gegaan. Ik wist er vanaf, las af en toe de artikelen die eraan gewijd waren, maar daar bleef het meestal wel bij. Dit jaar wil ik het anders doen. Natuurlijk kan ik er al iets minder omheen omdat er bij de OU volop aandacht aan wordt besteed, en ik heb er al verschillende keren over getweet (en dus ook gemicroblogt). Maar ik ben ook nog iets anders van plan.
Op de officiële site van de Maand van de Geschiedenis heb ik gezien dat ze meer dan 30 artikelen gepost hebben onder het thema van 2020: Oost/West:
De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis je in oktober 2020 mee op wereldreis. Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.
Mijn idee is om iedere dag een artikel te lezen en er hier een link naar te plaatsen plus wat terzijdes te schrijven over wat het artikel zoal bij mij naar boven brengt. Ik weet niet wat het gaat opleveren, maar op z’n minst hoop ik voor mezelf na een maand lang over het onderwerp Oost/West in al zijn facetten gelezen te hebben weer iets meer opgestoken te hebben. En wie weet geeft het mij wat richting voor eventuele keuzes die ik moet maken in het verdere verloop van mijn studie Cultuurwetenschappen. Of, zoals het tegenwoordig ook geldt voor mondkapjes, baat het niet, dan schaadt het niet.