@Cultuur_OU: De column van Jan Oosterholt, universitair docent letterkunde @OU_Nederland, baseert zich op Cees Nootebooms Berlijnbeeld in de roman Allerzielen. Lees ‘Een stad die zich naar het oosten uitstrekt‘ – OU.nl
Van Cees Nooteboom heb ik alleen het boekenweekgeschenk Het volgende verhaal in mijn kast staan dat hij geschreven heeft in 1991. Dat is een jaar nadat hij de essaybundel Berlijnse notities heeft uitgebracht waarin de weerslag te vinden is van zijn tijd in Berlijn die bij toeval samenviel met het neerhalen van de Muur.
Acht jaar later kwam hij terug op zijn Berlijnse ervaringen, nu in de versleutelde vorm van Allerzielen. In deze roman dient Berlijn, een vlak na de ‘Wende’ nog steeds gespleten stad op de grens tussen Oost en West, als decor voor een tragische liefdesgeschiedenis tussen twee Nederlanders: de 44-jarige filmmaker Arthur Daane en Elik Oranje, een jonge geschiedenisstudente.
Aldus Jan Oosterholt in zijn column op de site van de OU.
In mijn exemplaar van het boekenweekgeschenk zit een krantenknipsel. Een recensie door Carel Peeters uit 1998 met als titel ‘Elckerlijc tussen rouw en verlangen’. Ik weet nog dat ik las en dacht, dit boek wil ik hebben. Het was geen recensie van Het volgende verhaal, maar van Allerzielen. Wat ik vaak deed was recensies bewaren en dan in het boek stoppen op het moment dat ik het in mijn bezit had. Of, zoals in dit geval, in een ander boek van dezelfde schrijver stoppen. En het dan vergeten…
Allerzielen heb ik nog steeds niet in mijn bezit. Maar na het lezen van de recensie en de column staat het weer opnieuw op mijn lijstje van ‘Nog aan te schaffen’ boeken. Alleen heb ik mezelf ooit voorgenomen minder te kopen en eerst te lezen wat ik al heb aangeschaft.