20808

@Cultuur_OU: Leestip: Wat nou VOC … wij hebben een Hanze-mentaliteit! Geschreven door Frank Inklaar, universitair docent cultuurgeschiedenis @OU_Nederland.

twitter

Ressentiment tegen ‘het westen’, tegen ‘de randstad’. Het is iets waar ik zelf bij tijd en wijle ook wel last van heb. In het artikel van Frank Inklaar wordt de hernieuwde belangstelling van Zwolle als een hanzestad in verband gebracht met dit ressentiment. Het zou een (onbewuste) poging zijn om de rol van de regio in de nationale geschiedenis prominenter in beeld te brengen. Zonder dat we er misschien altijd bij stilstaan is onze nationale geschiedenis voor een groot deel gericht op het westelijk deel van ons land. Dat leidt ertoe dat niet iedereen zich kan herkennen in het beeld dat daarin geschetst wordt. De viering van het 750-jarig bestaan van Zwolle als stad in het jaar 1980 en de aandacht voor de historische betekenis van Zwolle als hanzestad kan gezien worden als het startpunt van deze herwaardering van de eigen regionale geschiedenis:

Het profiel van Hanzestad bleek aan te slaan. ‘Hanze’ is een aantrekkelijk thema met een grote en positief-geladen naamsbekendheid, bijvoorbeeld omdat het is opgenomen in de canon van Nederland en daardoor ingebed in het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Bovendien is ‘Hanze’ iets unieks dat de Hanzesteden onderscheidt van het overgrote deel van de Nederlandse steden.

Wat nou VOC…

Inklaar sluit af met te stellen dat deze eigen gemaakte identiteit wel iets is van de laatste jaar. Het is een constructie, maar wel eentje die succesvol is gebleken:

Er is sprake van een geconstrueerde identiteit, want voor 1980 speelde ‘Hanze’ geen enkele rol in de Zwolse beleving. Maar het is een geconstrueerde identiteit die aanslaat en een deel van de verklaring daarvoor ligt in het gegeven dat deze identiteit zich impliciet afzet tegen het dominante discours in Nederland. In het westen hebben ze de VOC, maar in het oosten hebben ze een Hanze-mentaliteit.

Wat nou VOC…

@hansschnitzler: Wow. This shows – yet again – that Facebook is a democracy dismantling machine. Memo by former Facebook employee Sophie Zhang. “I know that I have blood on my hands by now.” => “I Have Blood on My Hands”: A Whistleblower Says Facebook Ignored Global Political Manipulation – buzzfeednews.com

twitter

“In the three years I’ve spent at Facebook, I’ve found multiple blatant attempts by foreign national governments to abuse our platform on vast scales to mislead their own citizenry, and caused international news on multiple occasions,” wrote Zhang, who declined to talk to BuzzFeed News. Her LinkedIn profile said she “worked as the data scientist for the Facebook Site Integrity fake engagement team” and dealt with “bots influencing elections and the like.”

I have blood at my hands

Waarom blijven zoveel mensen facebook gebruiken als je dag na dag de stapel bewijslast ziet groeien dat dit bedrijf wereldwijd zo’n destructieve impact heeft? Wat is er voor nodig om gebruikers dat finale duwtje in de rug te geven om hun account definitief af te sluiten?

The memo is a damning account of Facebook’s failures. It’s the story of Facebook abdicating responsibility for malign activities on its platform that could affect the political fate of nations outside the United States or Western Europe. It’s also the story of a junior employee wielding extraordinary moderation powers that affected millions of people without any real institutional support, and the personal torment that followed.

I have blood at my hands