Interessant stuk van @orvillebreeveld over de omgang met de Afrikaanse rol in de trans-Atlantische slavenhandel en de zoektocht naar een genuanceerde toon over dit onderwerp => Voer het moeilijke gesprek over de Afrikaanse rol in de slavernij – nrc
Artiest en marketeer (zie twitter bio) Orville Breeveld gaat terug langs zijn familielijnen om meer te weten te komen over de Afrikaanse rol in de slavernij. Het blijft jammer dat zo’n zoektocht of de conclusies daarvan meteen zo beladen zijn dat je er bijna voor zou kiezen om het voor jezelf te houden. Terwijl het uiterst nuttige toevoegingen zijn om een beter beeld te krijgen van de geschiedenis van slavernij zonder de schuldvraag direct te verschuiven naar een andere partij en de blanke overheerser vrij te pleiten.
~ ~ ~
Het nieuwe seizoen is al van start gegaan, maar ik ben nog volop bezig met de oogst van vorig jaar…
De walnotenboom heeft vroeger dan gewoonlijk (in de drie jaar dat we hier nu wonen) al zijn eerste noten laten vallen. Het zal wel vanwege de stormwind zijn waarop we ons mochten verheugen de afgelopen dagen. Hoe dan ook, toen ik het gazon wilde gaan maaien moest ik eerst een raaprondje doen om de noten te verzamelen. Niet dat het er al heel veel zijn, maar ik zit er nog niet op te wachten want ik ben nog volop bezig om de noten van vorig jaar te kraken en te pellen. Dit jaar misschien toch maar meteen doorpakken.
~ ~ ~
“Er heeft in de wereld van kunstmatige intelligentie lang een debat gewoed over de vraag of de maker van een algoritme moet kunnen uitleggen en garanderen wat zijn machine doet. […] maar als je […] die eis blijft stellen, worden de systemen gewoon niet goed genoeg.” => @musiccognition: “[Het] blijft het lastig te accepteren dat je een computer die je zelf hebt geprogrammeerd, niet meer kunt volgen ” Mooi stuk in @Trouw van ILLC-collega’s @wzuidema en @_dieuwke_ => Laat kunstmatige intelligentie vooral haar eigen gang gaan – trouw
Het is een interessante kwestie die in dit artikel aangekaart wordt. Moet je als programmeur van een algoritme uiteindelijk in staat zijn om te kunnen verklaren waarom de machine die er gebruik van maakt doet wat ’t doet. Of moet je je er bij neerleggen dat de kunstmatige intelligentie die je loslaat een eigen leven gaat leiden en jouw als maker voorbij streeft. Ikzelf ben nog steeds geneigd aan het eerste vast te houden, maar misschien beperk je dan wel de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie potentieel in zich heeft. Maar hoe hou je dan controle over wat de machine gaat doen en of dat nog in lijn is met het doel waarvoor je het ontworpen hebt? Moeilijk, moeilijk, moeilijk.