20788

Johannes #Gutenberg wasn’t the inventor of movable-type printing when he first introduced the technology in Europe around 1450. The *first* known movable type was invented more than 350 (!) yrs before Gutenberg by the #Chinese artisan Bi Sheng in 990-1051 AD. Bi Sheng carved individual characters on pieces of fine clay. Metal movable-type technology was invented in 1377 by a #Korean monk named Baegun for his ‘Jikiji’, a book collecting the essentials of Zen Buddhism.

Net zoals gister viel mijn oog op een artikel dat gelinkt kan worden aan de leerstof Inleiding Letterkunde. In Blok 1 wordt een afbakening gegeven van de middeleeuwen door het begin rond het jaar 500 na Christus te situeren, en het einde bij 1500 na Christus. Voor dat einde worden een aantal ijkpunten vermeld:

  • De uitvinding van de boekdrukkunst met losse letters door Johannes Gutenberg in circa 1452;
  • De ontdekking van Amerika in 1492 door Christoffel Columbus;
  • De publicatie van de 95 stellingen door Maarten Luther in Wittenberg op 31 oktober 1517;

Al deze gebeurtenissen zorgden ervoor dat het wereldbeeld van de middeleeuwer drastisch kwam te veranderen. In het leerboek wordt het begrip Alterität (geïntroduceerd door de Duitse historicus Hans Robert Jauss) aangehaald om dit te verklaren: men kan pas echt van een nieuw tijdperk spreken als het zozeer van het voorgaande verschilt dat het met het daarbij behorende instrumentarium van termen en definities niet meer adequaat beschreven kan worden.

De boekdrukkunst met losse letters speelt daarin een onderscheidende rol omdat niet langer met houtblokken (waarin een hele pagina gesneden moest worden) gewerkt hoeft te worden, en er daardoor meer flexibiliteit komt voor de drukker. Dat maakte het proces veel sneller en goedkoper dan voorheen, waardoor meer boeken voor meer mensen beschikbaar kwamen. Luther was een van de eersten die daar van profiteerden. En met wat voor gevolg…

In het artikel kunnen we lezen dat de uitvinding van het werken met losse letters al veel eerder had plaatsgevonden. en wel in China, zo’n 350 jaar eerder. Voor de afbakening van de middeleeuwen in Europa zal het geen verschil maken maar het is wel een mooi feitje voor een kennisquiz.

Geef een reactie