[RT] @koryoinleiden: Wonderful essay by @Richardson_CW on the North Korean monolithic leadership. => North Korea’s Kim dynasty: the making of a personality cult – the guardian
Een boeiend artikel over hoe de levensloop en uitzonderlijke daden van de leiders van Noord-Korea welhaast bovenmenselijke proporties krijgt in de officiële geschiedschrijving die geen ruimte overlaat voor enige nuance of kritiek. Hoe zou het zijn te leven in een land waar je van jongs af aan bestookt wordt met deze eenzijdige informatie? Aangestipt wordt dat de inwoners van Noord-Korea niet veel anders kunnen dan meegaan in de algehele adoratie voor de Kim-dynastie zelfs als ze doorhebben dat lang niet alles klopt.
—
[RT] @carolecadwalla: ‘You create a bigger story to prevent people from talking about the real issues in the country, so you have a completely irrelevant fake debate about symbolically important things’ This about Orban. It’s a warning re Trump. It describes Boris Johnson => The Path to Autocracy – the atlantic
Deprimerende analyse hoe Viktor Orbán in Hongarij systematisch de democratie heeft weten te ontmantelen en er een autocratie voor in de plaats heeft gebracht. En de parallelen met Trump zijn onrustbarend. Het schijnt dat Steve Bannon ooit Orbán gekarakteriseerd heeft als “Trump before Trump”. Gaat het in de VS daadwerkelijk dezelfde kant op als in Hongarije en weet Trump een tweede termijn als president af te dwingen, met alle negatieve gevolgen vandien? Zo ja, dan weten we in ieder geval waar we moeten kijken om de vervolgacties van Trump te kunnen voorspellen.
—
[8:04 AM] Censuur door informatieoverdaad… “De stortvloed aan informatie sturen ze [bewindslieden] naar de Kamer met als averechts effect dat Kamerleden het overzicht verliezen.” => ‘Afrekencultuur verlamt politiek’ – nrc
Toen ik dit bericht voorbij zag komen moest ik meteen weer denken aan wat ik gister al geciteerd had uit het boek Dit is geen propaganda van Peter Pomerantsev over de informatieoverdaad die ingezet wordt om de ander de mond te snoeren. Wat uiteindelijk schrijnend is in de analyse door De Raad van State is de geconstateerde “combinatie van angst bij ministeries en scoringsdrift bij de Kamer” die “leidt tot een „afrekencultuur”: een giftige dynamiek die verlammend en contraproductief werkt”. Weinig hoopgevend.
—
[RT] @GraafmansP: Wel een interessant rijtje, zeker voor de mensen die vinden dat onze eiken maar omgezaagd moeten worden ivm de processierups, haal je dus gelijk het huis weg van nog 422 andere insecten, diertjes die het toch al moeilijk hebben en die we o zo hard nodig hebben!!!
Wij hebben ook enkele eiken in onze achtertuin staan en zo heel af en toe speelt ook de gedachte door mijn hoofd om ze laten verwijderen als ik weer zo’n nest eikenprocessierupsen zie. Maar nu weet ik beter. Alleen niet hoe ik me moet wapenen tegen die ontzettend irritante rotrupsen. De mezen zijn vooralsnog in ondertal om al die rupsen op te vreten.
—
[12:03 PM] “The word ‘nostalgia’, coined in the 1600s by the Swiss physician Johannes Hofer, is a portmanteau of the Greek words nostos (‘return’) and algos (‘pain’), implying that reflections on the past are shot through with suffering.” => The bittersweet madeleine – aeon
Ik heb deze longread nog lang niet in z’n geheel gelezen, maar werd getriggerd door de link naar het werk van Marcel Proust en de smaak van Petite Madeleines bij de thee waar ik een kleine week geleden over schreef naar aanleiding van de studiebijeenkomst Cultuurwetenschappen. Wat ik er vooralsnog van begrijp is dat het artikel dieper ingaat op de ontstaansgeschiedenis van nostalgie en waar dit verlangen naar het verleden vandaan komt, wat het met ons doet en wat voor connotatie het heeft (gehad). En dat alles omdat de auteur zich schaamt voor een online pinboard waar ze allerlei dingen op vastpint die haar doen herinneren aan vroeger.