[RT] @natashya_g: Maria Ressa’s voice cracks as she addresses the media: To the Filipinos watching, this is not just about Rappler or about us. This is about you. Because freedom of the press is the foundation of every single right you have as a Filipino citizen. #DefendPressFreedom @mariaressa
Ik lees Dit is geen propaganda van Peter Pomerantsev. Deel 1 is getiteld ‘Trollensteden’ en gaat dieper in op de vrijheid van meningsuiting versus censuur waarbij de volgende vraagstelling wordt onderzocht: “Maar stel dat de machtigen van deze wereld ‘informatieoverdaad’ gebruiken om nieuwe manieren te bedenken om je te ringeloren, de idealen van vrijheid van meningsuiting omdraaien om afwijkende meningen te onderdrukken, terwijl ze altijd anoniem genoeg blijven om het te kunnen ontkennen. Wat dan?”
In dit eerste deel maken we kennis met de Philipijnse journalist Maria Ressa, de baas van de nieuwswebsite Rappler. Ik had niet eerder van haar of de website gehoord. Ze wordt opgevoerd als een voorbeeld van hoe gecoördineerde haatcampagnes (waar de connecties tussen staten en meutes onduidelijk blijven) afwijkende stemmen op sociale media continu blijven intimideren, of hun reputatie ondermijnen, net zolang totdat ze zwijgen of niet meer serieus genomen worden.
Op de laatste bladzijde van dit eerste deel lezen we hoe Pomerantseve bij toeval Maria Ressa ontmoet in een hotellobby naar haar enkele maanden niet te hebben gezien. Ze vertelt dat de dreigement nog steeds blijven binnenkomen en dat ze was aangeklaagd voor belastingontduiking. Weer enkele maanden later las hij dat ze gearresteerd werd voor cybersmaad wegens een stuk uit 2012.
Hiervoor is ze nu schuldig bevonden en vandaar de RT van een tweet die me anders nooit zou zijn opgevallen. Op de site van Amnesty International kun je meer lezen over deze zaak en hoe je protest kunt aantekenen tegen deze gang van zaken. Want: “De wet op basis waarvan de aanklachten zijn ingediend stamt ook uit 2012, maar trad pas drie maanden na de publicatie van het artikel in werking. De wet mag nooit met terugwerkende kracht worden toegepast.” => Trek veroordeling Filipijnse journalisten in
Op de site van Amnesty is ook een uitgebreid interview met Maria Ressa te lezen waarin ook de sociale media terreur aan bod komt die haar al jaren het leven en werken grotendeels onmogelijk maakt => Hoe deze Filipijnse journalist een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld werd.
—
[RT] @DelpherNL: Vanaf vandaag kun je #Delpher ook tegenkomen op televisie! Op @NPO1 en @NPO2 zal de komende weken deze commercial worden uitgezonden.
Reclame voor de site Delpher.nl waar je onbeperkt kunt grasduinen in “de originele teksten uit meer dan ruim 1,7 miljoen kranten, 7 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15de tot de 21ste eeuw. In het totaal vindt u in Delpher meer dan 100 miljoen pagina’s en dit aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien.”
—
[RT] @suzezij: In 2016 waarschuwden we al dat een foutieve fact-check van @nrc over slavernij zou ingezet worden om de trans-Atlantische slavernij te bagatelliseren. In 2017 erkende NRC in naschrift dat de check niet klopte. Vandaag misbruikt Baudet de chek alweer. => Hoe nepgeschiedenis het slavernijverleden trivialiseert – overdemuur
@suzezij: Te veel mensen lezen alleen het aantoonbaar foutieve citaat dat Baudet in zijn tweet citeert, zonder het naschrift te lezen waarin de check als onjuist wordt bestempeld. Dus volgens mij is het hoog tijd, @nrc, om het artikel geheel offline te halen.
NRC doet een factcheck in 2016 en komt tot de conclusie dat de bewering (in dit geval: ‘Meer Europese slaven in Noord-Afrika dan zwarte slaven in de VS’) waar is. Na publicatie volgt een ingezonden brief die een en ander weerlegt maar de factcheck blijft staan met dezelfde conclusie. Pas in december 2017 komt er een naschrift dat de conclusie van de factcheck bijgesteld moet worden. De bewering wordt nu geduid als onjuist.
Het probleem is alleen dat er weliswaar in een extra kader uitgelegd wordt dat de factcheck aangeeft dat de bewering onjuist is (en dat dit ook tussen haakjes aan de titel wordt toegevoegd), maar dat het artikel als zodanig zonder correctie blijft staan. En dan kan dit handig gebruikt worden door diegenen waarvoor de de oorspronkelijke conclusie koren op de molen is om weer wat desinformatie te verspreiden. Dan is die ‘fake media’ toch wel weer nuttig als nieuwsbron. En zo blijven we bezig.