Black Drawings:
[RT @wietekevanzeil] Marlene Dumas laat onze blik bewegen van groep naar individu en terug. Oog voor Detail over onbewust en bewust oordelen => Dumas laat met haar Black Drawings zien hoe makkelijk we generaliseren en details uit het oog verliezen – volkskrant
Wieteke van Zeil haalt het werk van Marlene Dumas erbij om ons te wijzen op twee psychologische automatismen:
- Als we veel mensen bij elkaar zien die een paar eigenschappen gemeen hebben, zien we vooral de groep.
- Elke interpretatie van een gezichtsuitdrukking zegt evenveel over jezelf als over die uitdrukking.
Het werk stamt uit 1991, maar waar het ons mee confronteert is nog steeds actueel.
—
Vijfduizend jaar slavernij:
[RT @BartFunnekotter] Ik zie dat #slavernij trending is. Van harte wil ik dit interview aanbevelen, over de vijfduizendjarige geschiedenis van dit verfoeilijke fenomeen. Dit gesprek was voor mij echt een eyeopener. => Slavernij was er altijd – en overal – nrc
Een interview door Bart Funnekotter met historicus Dick Harrison, schrijver van een uit 1.800 pagina’s omvattende trilogie over slavernij door de eeuwen heen waarvan nu een compacte versie is verschenen van slechts 704 pagina’s (De geschiedenis van de slavernij. Van Mesopotamië tot moderne mensenhandel).
Geschiedenis is het vertellen van verhalen, benadrukt hij, en met die verhalen construeren we een dominant beeld van het verleden, een beeld waarbij we ons comfortabel voelen. „Heel lang vertelden we elkaar hier in het westen het verhaal dat wij de besten waren omdat we de wereld hadden veroverd. Later waren we opnieuw de besten, maar toen omdat we tijdens het negentiende-eeuwse imperialisme de slavernij in Afrika afschaften. En nu zijn we de besten omdat we zo goed zijn in het aanbieden van onze excuses. In alle gevallen zijn wij de machtigen.”
En wat minstens zo belangrijk is: de slavernij is niet voorbij. “Volgens de International Labour Organisation (ILO) leven er nu twaalf tot vijftien miljoen mensen in slavernij, voornamelijk kinderen en jonge vrouwen. En dat zijn de mensen van wie we het weten.” Meer pessimistische schatting geven aan dat het hier wel eens rond de honderd miljoen mensen betreft.
—
Zoombies:
[RT @hansschnitzler] “We zijn Zoombies voor elkaar geworden. Het weegt op ons hart. De digitale schermen die ooit onze reikwijdte vergrootten, laten ons nu mensen zien die we kwijt zijn.” Videobellen maakt ons weemoedig, aldus Gianpiero Petriglieri => ‘Bij digitale gesprekken mis je de subtiele signalen’ – nrc
De universitair docent Gianpiero Petriglieri was altijd al gewend aan videobellen voordat dit het enige communicatiemiddel zou zijn wat we tot onze beschikking hebben tijdens de coronacrisis. Maar toch is hij nu aan het eind van een dag videobellen meer moe dan voorheen. Hoe komt dat?
Zijn conclusie: “anderen zien via videobelprogramma’s als Zoom doet ons extra beseffen dat we niet bij elkaar kunnen zijn. Het doet ons verlangen naar hoe het leven was. Naar écht contact. Dat geldt zeker voor videobellen met familie en vrienden, maar ook met collega’s. Er is een woord voor de psychisch belastende ervaring van getart verlangen: rouw.”
—
Een onbekwame Johnson:
[12:16 PM] “Het is niet overdreven om te zeggen dat Johnson nul op tien scoort.” => Johnson is onbekwaam, dat blijkt nu – nrc
Alastair Campbell was tussen 1994 en 2003 woordvoerder van toenmalig premier Tony Blair. Bij de uitbraak in de UK van het coronavirus deelde hij desgevraagd een lijstje met de huidige regering Johnson waarin punten stonden vermeld die in zijn ogen belangrijk waren voor een duidelijke communicatie richting de bevolking. Achteraf is het voor hem teleurstellend te moeten concluderen dat het “niet overdreven [is] om te zeggen dat Johnson nul op tien scoort. Ik denk dat Nederlanders die dit lijstje langslopen en hun eigen regering analyseren, heel wat royaler zouden zijn.”
—
Verschuivende landkaarten:
[RT @simongerman600] There are countless maps out there dissing the Mercator projection (which is actually useful in many ways). This here is however a novel way of visualizing the distortion of country size that Mercator projections bring with them. Love it! Source: https://reddit.com/r/MapPorn/comments/9nl62b/animating_the_mercator_projection_to_the_true/
Ik ben dol op landkaarten. En deze animatie visualiseert heel mooi hoe de daadwerkelijke afmetingen zijn van de landen op onze wereldbol. Iets waaraan de Mercator projectie geen recht doet en een heel misleidend beeld geeft wat lang niet bij iedereen bekend is.
Ik ben benieuwd of Trump deze ‘Make America Small Again’ weet te waarderen. “Fake map!”, zal waarschijnlijk zijn voorspelbare reactie zijn.